Derbydags

Ikväll smäller det på San Siro. Dags för Derby della madonina. Milan mot Inter på en fullsatt arena. Fotboll kan inte bli vackrare än så. Bara hoppas att de rödsvarta krigarna kommit ur formsvackan och att de börjar leverera.

Dags att visa vem som är storebror i Milano.

20:40 börjar första akten på fotbollens La Scala, missa inte det.

Skrämmande och motiverande fakta

Högutbildade lever längre!

Kan det vara så att anledningen till att människor med lång utbildning i hög grad är personer med stor dos av GRIT? Min tanke är att det krävs samma inställning för att bli välutbildad som det krävs för att ta hand om sin hälsa.

Att göra kloka val i livet och inte välja den enklaste vägen lönar sig på många plan.

Denna fakta är dock lite skrämmande då såväl utbildning som hälsa och i förlängningen livslängd alla är faktorer som påverkas av den miljö man växer upp i.

Njut av löpningen

Allt fler människor deltar i lopp och många är vi som löptränar regelbundet. Dock är det fortfarande så att en stor andel av befolkningen inte tränar regelbundet och därmed heller inte springer. Även bland tränande personer kan man ibland höra gnället om att löpning är plågsamt, långtråkigt och monotont.

Vissa som löptränar, eller joggar regelbundet, uttrycker ibland ”det är iallafall skönt efteråt dvs de plågar sig igenom löpturer för att få känna sig nöjda när det är över. Denna inställning till löpningen tror jag leder till att de som inte har väldigt stor pliktkänsla en dag slutar träna.

För mig handlar löpning inte alls om något plågsamt eller långtråkigt, trots att aktiviteten väl får anses relativt monoton. Min ambition är att njuta lika mycket under själva passet som efter detsamma. Varje steg, varje minut, varje kilometer njuter jag, oavsett tid på dygnet och oavsett väderlek.

Vissa hävdar att man måste komma över en gräns för att uppskatta träningen fullt ut. 10 veckor regelbunden löpträning sägs vara minimum för att verkligen börja uppskatta aktiviteten. Men jag tror även att mycket sitter i huvudet, man kan mentalt lura sig själv att njuta även under ett pass i duggregn en mörk och kall novembermorgon.

Har man svårt att njuta kan man söka efter yttre stimulantia i form av prylar, coola kläder, sällskap, mål och så vidare. Personligen springer jag de allra flesta pass med enbart min Garmin som sällskap. Jag har inget emot sällskap men det kräver viss planering att delta i löpargrupper och liknande, dessutom genomför jag de allra flesta passen på ganska obekväma tider.

Min metod för att komma bort ifrån det monotona i löpningen är att ofta springa Trail, dvs jag springer i skogen. Skogsstigarnas ojämna underlag och slingriga vägval gör att tankarna skingras och fokus hamnar enbart på var nästa fotosättning ska ske. Perfekt avkoppling och ett utmärkt sätt att ladda de mentala batterierna samtidigt som hjärta, lungor, skelett och muskler får arbeta.

För att krydda löpningen lite extra har jag för vana att dessutom regelbundet delta i lopp. Jag är ingen fartfantom men det är ändå roligt att tävla, framförallt mot sig själv. Loppen behöver inte vara rena löpartävlingar utan kan utgöras av såväl MTB- race,  multisport, eller annat. Någon gång ska jag testa triathlon och det långsiktiga målet är att en gång genomföra en full Ironman.

Sponsrad video:”Pantat” med Erik & Mackan

ÖoB har ju en tradition av sköna reklamfilmer och nu är det dags igen. Alla vill vi ju spara pengar, så även Erik och Mackan. I detta fall går det dock inte riktigt enligt planerna.

Detta är ett sponsrat inlägg. Jag skickar dock med ett eget spartips på vägen:

När det gäller sparande så är ju många i min generation uppväxta med Lyckoslantens radarpar Spara och Slösa. Jag har på senare år förstått att dessa båda syskon bör kompletteras med en tredje person: Investera. För att leva gott bör pengarna som sparas (exempelvis genom smarta inköp) placeras på ett sådant sätt att de växer och därmed genererar nya pengar.

Asics Gel DS Trainer NC

Efter att ha sprungit en längre tid i samma gamla skor har jag nu kittat upp mig rejält på skofronten. Två nya par på lika många veckor!

Förutom mina Icebugs Acceleritas 4 inhandlades dessa skönheter i veckan:

Efter att ha sprungit många mil i fjäderlätta Asics Gel Hyperspeed har jag svårt att gå tillbaka till ett tyngre par skor. Tanken är att dessa inte ska ersätta mina Hyperspeed utan istället vara ett komplement vid lite längre asfaltspass. Då DS Trainer inte heller har perforerade sulor (som Hyperspeed) så lämpar de sig också bättre för vått väglag.

Jag har hittills fått ihop 30 km och har bara positiva vibbar så långt. Dämpningen är bra och skon väger lätt. Hälkappan är vadderad och ger ett mjukt intryck.

999kr på XXL tycker jag var ett högst rimligt pris för de neonfärgade skorna.

Asics Gel DS Trainer NC är nog för övrigt det längsta namn på ett par skor som jag har sett, får hoppas att hållbarheten är lika lång den.

Tips inför Mors dag.

I tider av materiellt överflöd kan det vara svårt att hitta den perfekta presenten till mors dag. Till sin egen mor går det kanske fint med en standardpresent men till sina barns mor gäller det att att tänka till lite mer. Ett bra val brukar vara en upplevelsepresent där hela familjen kan delta. Annars fungerar det ju fint med en upplevelse på tu man hand, eller lite egentid till modern i fråga. Småbarnsmammor är väl värda en lyxig massage eller någon annan avslappnande behandling för att samla kraft och relaxa lite från den ofta fulltecknade vardagen.

Vill man kombinera familjelivet med avkoppling så kan ”barn på Spa” hos Selma Lagerlöf i Sunne verkligen rekommenderas. Bra bad för barnen, god mat och härligt avslappnad miljö i kombination med vacker sjöutsikt från rummet. För den som vill träna erbjuder Selma, likt många andra spahotell utmärkta möjligheter till detta.

Oavsett om man väljer att ge bort en upplevelse eller en sak så bör mors dag verkligen vara mors dag, full service och total avkoppling är som sagt alla mödrar värda!